ETA en visum Canada tips

ETA en visum Canada tips

eTA en visum Canada tips | Na een klein onderzoekje op het internet over het aanvragen van een visum Canada, kwamen wij tot de conclusie dat er omtrent dit onderwerp nog genoeg vragen zijn en er nog wel wat haken en ogen aan vast zitten. Er zijn veel gevallen van oplichting te lezen over reizigers die naar Canada willen gaan en hun eTA reistoestemming aanvragen via een website die ze vinden via Google. Sommige van deze websites willen maar wat graag profiteren van het gebrek aan ervaring en een stukje onwetendheid van de reiziger. Er is in het verleden zelfs aandacht aan besteed in het Avrotros radioprogramma Radar. Kijk hier de uitzending terug

Na het zien van de video is het wel duidelijk dat je even goed op moet letten bij het aanvragen van je eTA. Gelukkig zijn wij er voor je en gaan we je helpen. In dit artikel zullen wij namelijk proberen om zoveel mogelijk onduidelijkheid bij je weg te nemen, je vragen te beantwoorden en tips en nuttige informatie met je te delen, zodat jij gewoon lekker Canada kunt gaan ontdekken zonder je zorgen te maken over je eTA of je visum Canada. Zo zorgen we er samen voor dat je niet op een verkeerde website terecht zult komem en een veel te dure aanvraag voor je reistoestemming Canada doet, waar je vervolgens ook nog eens veel te lang op moet wachten voordat je hem ontvangt (als je hem uberhaupt wel ontvangt).

Een rondreis door Canada. Wie wil dat nou niet? Vele reizigers gingen je al voor en zullen nog volgen na je bezoek aan het één na grootste land van de wereld. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus waar moet je allemaal rekening mee houden voordat je naar het land van de mooiste meren, gletsjers, gebergtes, bruisende steden en adembenemende natuur vertrekt? Een paspoort dat lang genoeg geldig is (gedurende je gehele reisperiode) en een vliegticket naar Canada zijn misschien wel het belangrijkst en zul je zeker bij je moeten hebben als je naar Noord-Amerika vertrekt, anders kom je Canada niet eens in. Maar heb je naast deze twee essentiële dingen ook een eTA of visum nodig om Canada binnen te komen? En zo ja, waar en hoe moet je die aanvragen en hoe ver voor vertrek moet dat? Op deze vragen geeft Canadareisgids.nl antwoord. Lees verder en kom alles te weten over een eTA en een visum Canada.

Verschil eTA reistoestemming en visum Canada

Wij horen je denken. Een eTA en een visum, wat is het verschil? Voor alle duidelijkheid, voor een rondreis door Canada heb je GEEN visum nodig (mits je langer dan zes maanden in Canada wilt verblijven en toerisme niet de hoofdreden is dat je naar Canada gaat). Je hoeft dus ook niet naar een ambasade toe of naar het consulaat en daar geld betalen voor een visum. Voor een bezoek aan Canada moet je wel een eTA Canada aanvragen (een reistoestemming voor Canada heet een eTA) en heb je dus een eTA nodig om Canada binnen te komen. De afkorting eTA staat voor: ‘electronic Travel Authorisation’. De vertaling hiervan in het nederlands is “electronische reistoestemming”. Als je vanuit een visumvrij land naar Canada reist dan is het sinds maart 2016 verplicht om een eTA aan te vragen voordat je incheckt op je vlucht naar Canada. Ga je vaker naar Canada voor familie of vrienden bezoek bijvoorbeeld, dan hoef je de eTA niet iedere keer opnieuw aan te vragen, want het eTA is maar liefst vijf jaar geldig (vanaf het moment van de afgifte van het eTA).

Let op, het eTA is ook niet meer geldig als de verloopdatum van je paspoort eerder is dan het aflopen van je eTA (zorg er dus voor dat je paspoort lang genoeg geldig is). Voordat je gaat inchecken bij de airline waarmee je naar Canada vliegt, dien je dus over een reistoestemming (eTA) te beschikken. Airlines mogen je niet toelaten tot de vlucht, als je geen geldige reistoestemming voor Canada hebt. Let op: Ben je staatsburger van een land met visumplicht, dan kom je niet in aanmerking om een eTA aan te vragen. Met als uitzondering, legale permanente inwoners van de VS.

Hoe ga je te werk?

1. Paspoort
Zorg voor een geldig paspoort. Het liefst ook een paspoort dat langer dan zes maanden geldig is (voor de zekerheid).

2. Email adres
Beschik je over een geldig en werkend email adres waar je zelf bij kunt? Zo niet, maak die dan aan voordat je de eTA aan gaat vragen.

3. Betaalmethodes
Zorg ervoor dat als je via de officiële site je aanvraag doet, dat je dan beschikt over één van de volgende betaalmethodes om de kosten van CAD 7 / €5 te betalen.

  • Een creditcard: Visa, MasterCard, American Express
  • Een prepaid creditcard: Prepaid Visa, MasterCard of American Express
  • Een debitcard van Visa of MasterCard
  • UnionPay
  • JCB kaart
  • Interac pinpas

4. Aanvragen eTA
Vraag (het liefst zo vroeg mogelijk voor vertrek) een visum of een eTA aan. Het kan tot maximaal 72 uur duren voordat de aanvraag verwerkt is. Vaak gaat dit veel sneller, maar je weet maar nooit.

Tip: Doe je een aanvraag via eTA aanvragen dan kun je wel gewoon met iDEAL betalen.

4.1 Visum Canada
Ga je niet als toerist naar Canada, maar voor een andere reden of verblijf je langer dan zes maanden in Canada, dan heb je een visum Canada nodig. Voor de duidelijkheid, een visum is dus zeker NIET nodig als je naar Canada op vakantie gaat of er een rondreis gaat maken en je niet langer dan zes maanden in Canada verblijft. Je hebt dan als toerist wel een eTA nodig.

4.2 eTA reistoestemming
Voor Canada moet je dus een reistoestemming aanvragen. De kosten voor het aanvragen (via de officiele weg) zijn $7 CAD (Canadian dollar), dat is ongeveer €5 per persoon en de aanvraag is dan 5 jaar geldig. Het is vrij eenvoudig om een eTA aan te vragen. Het is een online procedure, die bij geen bijzonderheden slechts enkele minuten duurt voordat je de goedkeuring ontvangt. Bekijk de officiele website voor het aanvragen van een eTA. Nadeel is wel dat het eTA aanvraagformulier alleen in het Frans en in het Engels beschikbaar is en je NIET met iDEAL kunt betalen.

Tips eTA en visum Canada

1. Check de regels
In de wereld van visums en reistoestemmingen veranderen de regels regelmatig. Dus check altijd de website van de Canadese ambassade. of check deze handige PDF:

2. Maar één aanvraag tegelijkertijd
Een eTA aanvraagformulier kun je maar voor één persoon aanvragen, indienen en betalen. Ga je met meerdere mensen op reis? Dan moet het eTA formulier ook meerdere keren ingevuld worden.

3. Druk het ontvangstbewijs af
Druk na de officiële aanvraag direct het ontvangstbewijs af. Je kunt het later niet meer afdrukken of er een kopie van krijgen.

4. Bevestiging per email
Je krijgt altijd per email een bevestiging. Krijg je de bevestiging niet binnen? Controleer dan de map met ongewenste mail.

5. Beperkte tijd
Je informatie kan niet opgeslagen worden. Je hebt beperkt de tijd om het formulier in te vullen. Je kunt je sessie wel verlengen als je wat meer tijd nodig hebt. Wanneer het waarschuwingsbericht over het einde van de sessie wordt weergegeven, klik je op de knop ‘Continue session’ (Doorgaan met sessie). Lees het helpdocument om er zeker van te zijn dat je alles bij de hand hebt om het formulier in te vullen.

6. Bereid je voor op de douane
Bereid je ook voor op de vragen van de douane. Ze kunnen vragen hoe lang je in Canada gaat verblijven en ze kunnen je vragen om een retourticket te overhandigen (waarmee je vertrekdatum bevestigd kan worden). Zorg dus dat je bij de douane je paspoort, eTA of visum en je retour- of doorreisticket bij de hand hebt.

7. Aanvragen bij de Canadese overheid
Je kunt het ETA Canada ook bij de Canadese overheid aanvragen. Hiervoor dien je over een creditcard te beschikken en dien je het formulier volledig in het Engels in te vullen. De kosten bedragen C$7,- Vraag je eTA hier aan.

8. Vragen of problemen?
Je kunt altijd contact opnemen met de Canadese ambassade in Nederland

Adres
Sophialaan 7
2514 JP Den Haag

Openingstijden
maandag: 09:00–13:00, 14:00–17:30
dinsdag: 09:00–13:00, 14:00–17:30
woensdag: 09:00–13:00, 14:00–17:30
donderdag: 09:00–13:00, 14:00–17:30
vrijdag: 09:00–13:00, 14:00–17:30
zaterdag: Gesloten
zondag: Gesloten

Telefoonnummer
070-3111600

Website
www.canadainternational.gc.ca/netherlands-pays_bas/