Jasper National Park

Het Jasper National Park, gelegen in Alberta, Canada, kent geen toeristen. De bezoekers die naar dit park afdwalen zijn namelijk echte ontdekkingsreizigers en avonturiers die hun hart komen verwennen met een eindeloos aanbod aan activiteiten in diverse ecosystemen en natuurgebieden.

Jasper National Park

Jasper is het grootste nationale park van de Rocky Mountains en kent een oppervlakte van maar liefst 11.000 km2. Het park ligt praktisch tegen het Nationaal Park Banff aan waardoor veel reizigers een bezoek aan de twee nationale parken combineren. Het park herbergt de grootste bergen van Alberta, vele gletsjers, canyons, meren, watervallen, heetwaterbronnen en diverse wilde dieren.

Het aanbod aan activiteiten in het Nationaal Park Jasper is zo groot dat jij je hier met gemak een aantal weken kan vermaken. Denk hierbij aan vissen, paardrijden, zwemmen, raften, hiken, berg- en rotsklimmen, fietsen, golfen, hondensleeën, kamperen, kayaken, ijswandelen, skiën en snowboarden, ijsklimmen, wilde dieren spotten, schaatsen en zoveel meer. Om het je iets makkelijk te maken een keuze te maken hebben wij onze favoriete activiteiten en bezienswaardigheden voor je samengevat.

Wat te doen overdag

Of je nu kiest voor een halve of meerdaagse trekking of een relaxte wandeling met het gezin, met ruim 1200 km aan hiking routes heeft het Nationaal Park Jasper voor iedere wandelaar wat wils met routes langs stortende watervallen, uitgestrekte tapijten aan wilde bloemen en mystieke bossen.

Gelegen aan de voet van Pyramid Mountain vind je Pyramid Lake met een klein eilandje in het midden. Een wandeling op de houten brug brengt je naar een picknick gebied en een straat waar je met gemak een dag kan doorbrengen. Je kan hier tevens ook kayakken, vissen of zeilen. Een bezoek aan dit meer wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Patricia Lake.

De Glacier Skywalk is een unieke ervaring waar je op 280 meter hoogte een rondje loopt op een glazen brug boven het Columbia ijsveld. Stap vervolgens aan boord van de Ice Explorers om de Athabasca Gletsjer van dichtbij te ontdekken. Vergeet daarbij ook, onze favoriet, de adembenemende Athabasca watervallen niet te bezoeken.

Een rit van zeven minuten met de Jasper Sky Tram brengt je naar de top van Whistler’s Mountain terwijl je via de speakers geïnformeerd wordt over alle bezienswaardigheden en spots van het park. Eenmaal uitgestapt kan je genieten van het mooiste uitzicht op de Rocky Mountains.

Vanwege haar unieke schoonheid is Spirit Island, gelegen in het Maligne Lake, een van de meest gefotografeerde bestemmingen ter wereld. Een boot tour hier brengt je het meer en het eiland rond.

In het Nationaal Park Jasper kan je vele verschillende dieren in hun natuurlijke habitat spotten. Het park kent de hoogste concentratie van zwarte en bruine beren in Canada en de kans is groot dat je dagelijks op, onder andere, elanden, geiten, wolven, coyotes en kariboes stuit.


Jasper National Park

Jasper National Park


Wat te doen in de avonduren

Met het vallen van de avond hoef je in het Nationaal Park Jasper niet weg te schuilen want ook onder het licht van de maan en de sterren kan de nachtavonturier zich hier uitleven.

Pak een dekentje en wat hapjes en drankjes in om bij een van de vele kampvuren aan de meren te relaxen terwijl de ondergaande zon het gehele park een sfeervolle gloed geeft.

Met een gebied van maar liefst 11.000 vierkante kilometer is het overgrote deel van het park vrij van lichtvervuiling, waardoor je met het blote oog naar de Melkweg en een schitterende sterrenhemel kan staren. Zo is het gebied een van de makkelijkst bereikbare DSR’s (Dark Sky Reserve) ter wereld.

In het kleine plaatsje Jasper kan jij je opgeven voor een brouwerij tour of op eigen houtje de lokale biertjes in de bars en restaurants te proberen terwijl je vermaakt wordt door een van de vele live optredens.

Een aantal dagen in een groots en overweldigend natuurpark kost de nodige energie. Neem de tijd en geniet van een avondje wellness, yoga of een heetwaterbron om even bij te komen.

Het nationale park Jasper is, met een ongekend aanbod aan activiteiten in een adembenemende omgeving, een speelplaats in de natuur voor de echte avonturier en een bestemming die je niet mag missen tijdens het reizen in Canada.

Hoe kom je er?

Bus: Jasper Town is in 4,5 uur bereikbaar met de bus vanuit Edmonton. Vanuit Vancouver ben je 11,5 uur onderweg en vanuit Banff zo’n 5,5 uur.

Trein: Je kunt ook de trein pakken in Vancouver, maar dan doe je er wel 20 uur over.