Ontdek de Noordpool in Canada

Ontdek de Noordpool in Canada

Ontdek de Noordpool in Canada | The Arctic Circle, oftewel: de Noordpoolcirkel. Naast Ijsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland en Groenland is ook Canada gezegend met een groot, wit, bevroren stuk grondgebied. Korte frisse zomers wisselen af met lange koude en droge winters met temperaturen die dalen tot wel 40 graden onder 0. Het is het gebied waar de zon in de zomer niet ondergaat en in de winter niet opkomt. Het gebied waar de eskimo’s leven volgens de regels van de natuur. Haal je warmste kleding uit de kast en maak je gereed voor de Noordpool. Op naar Canada!

Seizoen en klimaat

Over het algemeen zijn de reisomstandigheden van de Canadese Noordpoolcirkel het meest aangenaam in de maanden mei t/m september vanwege de relatief hogere temperaturen. Maar tijdens het kiezen van je reisperiode is het beter om te kijken naar hetgeen jij uit je bezoek aan de Noordpoolcirkel wil halen.

In oktober en november kan je in Churchill verblijven om je tijd met wilde (ijs)beren door te brengen in de toendra. In het verre noorden kan je de Floe Edge opzoeken waarvoor de maanden mei t/m juli het meest geschikt zijn. Dit is namelijk de magnifieke grens tussen de open oceaan en het zee-ijs. Het is een gebied waar veel zeezoogdieren en vogels in grote groepen samenkomen, waaronder ook ijsberen en de zeer zeldzame narwal. Als je hier in maart een bezoek brengt heb je een grote kans om pasgeboren ijsberen voor het eerst uit hun holletjes te zien kruipen. Wil je het Noorderlicht niet missen? Kies dan voor de lange nachten van de maanden november t/m januari.


Tips:

  • Neem voldoende eten mee, van blikken tot magnetronmaaltijden. Dit bespaart je aan het einde van de rit veel geld vanwege de bizar hoge prijzen van restaurants en supermarkten. Bovendien zijn veel restaurants en winkels op willekeurige tijden gesloten.
  • Hoe dichter je bij de Noordpoolcirkel komt, hoe kleiner je kans op het vinden van een geldautomaat. Zorg er voor dat je vooraf voldoende contant geld bij je draagt en meeneemt.
  • Wees voorbereid op (en houd rekening met) de Inuit cultuur. Zodra je namelijk de Noordpoolcirkel oversteekt bevind jij je op het gebied van de Eskimo’s en zal je al gauw in aanraking komen met de traditionele levensstijl waar zij zo trots op zijn en waar jij niet aan gewend bent. Denk hierbij aan het slachten van een zeehondje aan het strand of ijsbeervachten die liggen te drogen in de tuin. Probeer je in te leven in de lokale cultuur of probeer het simpelweg te negeren.
  • Ben je niet zo op ‘vreemden’ gesteld? Neem dan een vriend mee. In het algemeen boek je in het verre noorden geen hotelkamer maar slechts een bed. Dit houdt in dat je een hotelkamer al gauw, een-op-een, met een vreemde deelt. Bovendien kan je soms betere deals scoren als je samen reist.
  • Vluchten naar de Noordpoolcirkel zijn vrij prijzig maar de bagagerestricties zijn zeer soepel. Maak hier gebruik van. Pak voldoende in. Eten, warme kleding, vermaak en alles wat je nodig zou kunnen hebben, met name als je van plan bent veel tijd buiten de deur te besteden.
  • Neem voldoende warme en droge kleding mee, zoals thermokleding, regenlaarzen, sjaals, handschoenen, mutsen en zelfs bivakmutsen. Dit klinkt vanzelfsprekend als het gaat om de Noordpoolcirkel maar het is lastig je voor te stellen hoe koud het nu echt is tot je er daadwerkelijk bent. Met name aan de kust waait de ijzige wind van de oceaan je tegemoet. Reken er niet op iets ter plekke te kopen. De kans is namelijk klein dat je hier zal vinden wat je zoekt, en als je het al vind zal je diep in de buidel moeten tasten.

Een bezoek aan de Noordpoolcirkel is niet voor iedereen weggelegd, van de gewoontes van de Eskimo’s tot ijzige kou. Je moet het er voor over hebben maar als je eenmaal de ervaring hebt beleefd, zal dit je voor altijd bijblijven.