Beren in Canada

Beren in Canada

Beren in Canada | Canada heeft met gemak meer dieren in het wild dan inwoners die de bevolking opmaken. Het is dan ook geen verassing dat maar liefst 60% van alle beren ter wereld in The Great White North leven. Tijdens je vakantie Canada is het een absolute must om op pad te gaan en beren te spotten in hun eigen leefomgeving, met name als je weet waar je moet kijken. Wij helpen je alvast op weg. Dit is jouw berengids voor Canada.

De zwarte beer

De zwarte beer is de kleinste van de Canadese beersoorten maar met een populatie van maar liefst 380.000 is dit de populairste beersoort van het land. Je vind ze in de bossen, in de bergen en aan de kusten van heel Canada (m.u.v. Prince Edward Island) maar ze zijn het gemakkelijkst op te zoeken in British Columbia en Ontario. Let op, deze beren verdwijnen van oktober tot en met april in een diepe winterslaap dus plan je bezoek om deze periode heen.

Onze favoriete spots voor het spotten van beren zijn Whistler en Vancouver Island in British Columbia. In Whistler kan jij je aanmelden voor een van de vele tours die de natuur intrekken met een 4X4 wagen en een ervaren gids die je alle interessante feitjes en weetjes over de beren en hun leefomgeving kan vertellen. Op Vancouver Island kan je een orka spotten en even pauze nemen om in het wild op zoek te gaan naar de zwarte beer. Of ze nu in het bos bessen aan het verzamelen zijn of op zoek naar krabben de rotsachtige kustlijnen trotseren, de beren van Vancouver Island zijn gemakkelijk te spotten.

De grizzlybeer

De grizzlybeer is een bedreigde Noord-Amerikaanse ondersoort van de bruine beer en word regelmatig gespot aan de noordelijke en westelijke kust van Canada. Je herkent deze beren aan de uitstekende bult tussen hun schouders en hun grauwige vacht.

De beste plek om deze bruine beersoort te spotten is British Columbia, met name de Great Bear Rainforest; een doolhof dat bestaat uit kleine eilandjes en baaien. Het provinciale park Tweedsmuir is het grootste park van British Columbia en de beste plek om de grizzlybeer te spotten, voornamelijk tussen mei en oktober. Aan de Bella Coola rivier zie je de majesteuze dieren op de opwaarts zwemmende zalmvissen jagen. Let wel op, bezoek dit park met een gids. Het is een geïsoleerd stuk wildernis.

In het Chilcotin gebergte kan je te paard op kampeertrip gaan. Galopperend langs adembenemende meren en bergtoppen, op zoek naar bruine beren in de prachtige alpenweide. Reis vervolgens iets oostelijker, richting het Cariboo gebergte langs het smeltende bergwater dat de Mitchel rivier instroomt en waar de beren aan de kust jagen.

De IJsbeer

Met een gewicht dat kan oplopen tot 800 kg is de ijsbeer de grootste beersoort ter wereld. Om de ijsbeer te zien moet jij je flink inpakken en richting het noorden trekken. Op naar de Noordpoolcirkel!

In Churchill vind de grootste migratie van ijsberen plaats in oktober en november aan de Hudson Bay. In deze periode trekken de ijsberen er in grote groepen op uit, wachtend tot het water dicht vriest en zij op jacht kunnen naar zeehondjes. Maar ook buiten deze periode kan je de ijsberen in de toendra of aan de rotsachtige kust zien dwalen.

In het nationaal park Wapsuk in Manitoba kan je eind februari / begin maart met een beetje geluk de beren uit hun winterslaap zien herreizen.

Veiligheid

Zo lang beren zich niet bedreigd voelen, zijn zij in het algemeen niet geïnteresseerd in mensen. Aangezien de meeste tours worden uitgevoerd met auto’s, busjes of boten zal je op een veilige afstand zitten. Toch moet je rekening houden met de volgende punten.

– Ga je kamperen? Kook en eet op een afstand van je tent, ruim alles direct op en minimaliseer etensgeurtjes. Ook de geur van cosmetica, tandpasta en insectwerende spray ruikt aantrekkelijk voor beren.

– Gooi etensresten niet willekeurig weg maar bewaar het, samen met je eten, buiten bereik van beren. De meeste natuurparken en kampeerplaatsen bieden ‘bear proof containers’ waarin je dit allemaal kan bewaren.

– Ga je wandelen of hiken? Maak geluid. Zing, praat en dreun zodat beren je horen aankomen en je ze niet plots laat schrikken.

– Gehoorzaam borden en let goed op signalen. Denk aan voetstappen van beren, beren uitwerpselen, rottende bomen die kapot gekrabd of gebeten zijn en opgegraven of geplet grond.

Het spotten van beren in Canada is een van de eerste bucket list items van veel Canada gangers. Met deze gids kan ook jij op een veilige manier op zoek gaan naar jouw favoriete beren in dit prachtige land.